Go Back

Αυτό το δροσερό tonnato με ντομάτες θα γίνει το νέο αγαπημένο σου καλοκαιρινό πιάτο

Ζουμερές ντομάτες, μια κονσέρβα τόνου, λίγη μαγιονέζα και ελάχιστα υλικά, μεταμορφώνονται σε λιγότερο από 15΄στο πιο umami και δροσερό γεύμα. Το μόνο που σου λείπει έιναι μια φρατζόλα κρατσανιστό ψωμί και ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2 ως κυρίως
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 15 minutes

Υλικά

Για το tonnato

  • 1 κονσέρβα 160 γρ. τόνο σε ελαιόλαδο
  • ¼ της κούπας μαγιονέζα
  • ¼ της κούπας ελαιόλαδο
  • ½ λεμόνι τον χυμό του
  • 1-2 φιλέτα αντζούγιας προαιρετικά
  • 1 κουταλιά της σούπας κάππαρη
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού παγωμένο νερό

Για το σερβίρισμα:

  • 1 κιλό ζουμερές ντομάτες
  • φύλλα βασιλικού
  • κάππαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • χωριάτικο ψωμί

Εκτέλεση

  • Ετοίμασε το tonnato. Σε ένα μπλέντερ, βάλε όλα τα υλικά της σάλτσας, εκτός από το νερό, και ανακάτεψε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής, μεταξένια σάλτσα. Δοκίμασε, προσάρμοσε το λεμόνι αν χρειάζεται, πρόσθεσε αλάτι αν πιστεύεις ότι χρειάζεται, που μάλλον δεν θα χρειάζεται, και ξαναχτύπα.
    Βάλε 1 κουταλάκι του γλυκού παγωμένο νερό στο μπλέντερ, και ανακάτεψε λίγα δευτερόλεπτα μέχρι η σάλτσα να γίνει γυαλιστερή. Αν ακόμα δεν έχει γίνει τελείως κρεμώδης, 1 κουταλάκι του γλυκού παγωμένο νερό ακόμα και ξαναχτυπά.
    1 κονσέρβα 160 γρ. τόνο, ¼ της κούπας μαγιονέζα, ¼ της κούπας ελαιόλαδο, ½ λεμόνι, 1-2 φιλέτα αντζούγιας, 1 κουταλιά της σούπας κάππαρη, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κουταλάκι του γλυκού παγωμένο νερό
  • Ετοίμασε τις ντομάτες: Βγάλε τα κοτσάνια από τις ντομάτες, και κόψε τες πολύ λεπτές φέτες. Αλάτισέ τες.
    1 κιλό ζουμερές ντομάτες, αλάτι
  • Και σέρβιρε: Πάρε δύο μεγάλα πιάτα. Άπλωσε αρκετή σάλτσα σε κάθε πιάτο. Από πάνω ξάπλωσε τις ντομάτες, πρόσθεσε λίγα φύλλα βασιλικού και κάππαρη, και τελείωσε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν σερβίρεις ως ορεκτικό θα κάνεις το ίδιο σε μια μεγάλη πιατέλα. Πάρε μπόλικο κρατσανιστό ψωμί και καλές βούτες.
    κάππαρη, πιπέρι, χωριάτικο ψωμί, φύλλα βασιλικού

Σημειώσεις

Όση σάλτσα σου περισσέψει, την βάζεις σε βάζο και στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Μπορείς να την βάλεις παντού, σε σαλάτες, σε σάντουιτς, παντού, όπως μια απλή μαγιονέζα. Δικό μου αγαπημένο: την απλώνω σε μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί, και απλώνω από πάνω ντομάτα σε φέτες.
Αν θες πιο έντονη γεύση, αντί για ελαιόλαδο, μπορείς να βάλεις τον τόνο αστράγγιστο με το λάδι του μέσα στο μπλέντερ, και να συμπληρώσεις μία κουταλιά ελαιόλαδο ακόμα.
Γεύμα: Κυρίως, Ορεκτικό
Κουζίνα: Ιταλική, Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Θαλασσινά, σαλάτα