Go Back

Κριθαράκι με ψητή φέτα και φουρνιστά λαχανικά

Καλοκαιρινά λαχανικά που ψήνονται στον φούρνο μέχρι να μελώσουν. Φέτα που ψήνεται μέχρι να γίνει τραγανή από έξω και λιωμένη από μέσα. Πασπαλισμένο με πίκλα κρεμμυδιού, φρέσκα μυρωδικά και ελιές. Ό,τι πιο εύκολο και comfort.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ 15 minutes
ΘΑ ΨΗΣΕΙΣ 40 minutes
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 50 minutes

Υλικά

  • 1 κρεμμύδι , ξεχωριστά
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 μεσαίες μελιτζάνες ή άλλα λαχανικά όπως κολοκυθάκια, πιπεριές
  • 500 γρ. ντοματίνια
  • 100 γρ. φέτα
  • ½ κουταλιά της σούπας θυμάρι ή ρίγανη
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κριθαράκι
  • ½ λεμόνι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σουμάκ , προαιρετικά
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό άνιθο, ή κόλιανδρο ψιλοκομμένα
  • 10 ελιές ψιλοκομμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λεμόνι σε σφήνες για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 220°C, στις αντιστάσεις.
  • Κόψε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. Ξεφλούδισε τα σκόρδα. Κόψε τις μελιτζάνες ή τα λαχανικά που χρησιμοποιείς σε μπουκιές.
  • Πάρε ένα ταψί. Πέτα μέσα τα ντοματίνια και τα σκόρδα από την μία πλευρά. Τα λαχανικά και τα 3/4 από το κρεμμύδι από την άλλη. Άπλωσε τα ώστε να είναι σε ένα στρώμα. Άνοιξε ένα κενό στην μέση και βάλε την φέτα. Πασπάλισε με λάδι, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι. Βάλε το ταψί στον φούρνο και ψήσε τα μέχρι να μαυρίσουν οι ντομάτες, και να χρυσαφίσει η φέτα, περίπου 40 λεπτά.
    1 κρεμμύδι, 3 σκελίδες σκόρδο, 2 μεσαίες μελιτζάνες, 500 γρ. ντοματίνια, 100 γρ. φέτα, ½ κουταλιά της σούπας θυμάρι, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
  • Στο ενδιάμεσο, κάνε την πίκλα κρεμμυδιού. Πάρε τις υπόλοιπες φέτες από κρεμμύδι, βάλε τις σε ένα μπολ. Ρίξε αρκετό χυμό λεμόνι ώστε να το καλύψει, μια τσιμπιά αλάτι και το σουμάκ αν χρησιμοποιείς, κάνε τους λίγο ωραίο μασαζάκι να βγάλουν τα υγρά τους, και άφησέ τα στην άκρη.
    1 κρεμμύδι, ½ λεμόνι, αλάτι, ½ κουταλάκι του γλυκού σουμάκ
  • Όσο ψήνονται τα λαχανικά, βράσε το κριθαράκι. Βάλε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει, ρίξε μέσα το κριθαράκι και μαγείρεψέ το για όσο χρόνο λέει η συσκευασία. Σούρωσε το κριθαράκι αλλά κράτα μία κούπα από το νερό που έβρασε. Υπολόγισε τον χρόνο ώστε να βγει μαζί με τα λαχανικά και να μην μείνει πολύ ώρα έξω. Αλλά αν μείνει και κολλήσει, έχουμε τη λύση. Ανακάτεψέ το με λίγο από το νερό που έβρασε και θα γίνει σπυρωτό με τη μία.
    200 γρ. κριθαράκι
  • Όσο μαγειρεύονται τα πάντα, ψιλόκοψε τα μυρωδικά σου και τις ελιές σου.
    2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, 10 ελιές
  • Βγάλε το ταψί από τον φούρνο. Ζούλα τα ντοματίνια, το σκόρδο και την φέτα με ένα πιρούνι να λιώσουν, αλλά άσε και μερικά μεγαλύτερα κομμάτια για να έχεις ποικιλία στην υφή. Ρίξε μέσα το κριθαράκι, και ανακάτεψε καλά, προσθέτοντας και λίγο από το νερό που κράτησες, μέχρι να γίνει η σάλτσα όσο κρεμώδης θέλεις.
  • Και σέρβιρε: Μοίρασε το κριθαράκι σε δύο βαθιά πιάτα. Πασπάλισε από πάνω με την πίκλα κρεμμυδιού, τα φρέσκα μυρωδικά και τις ελιές. Και μια σφήνα λεμόνι στο πλάι είναι πάντα χρήσιμη!
    2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, λεμόνι, 10 ελιές
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Vegetarian, Ζυμαρικά, Λαχανικά