Zaalouk: Ανατολίτικη μελιτζάνα σε ζουμερή σάλτσα ντομάτας

Καμένες μελιτζάνες που ξαναμαγειρεύονται σε μια ντοματένια σάλτσα με μπόλικα μυρωδικά και αρώματα, ταχίνι και ένα ρευστό αβγό. Απαραίτητο το ψωμί για ατέλειωτες βούτες.
Καμένες μελιτζάνες που ξαναμαγειρεύονται σε μια ντοματένια σάλτσα με μπόλικα μυρωδικά και αρώματα, ταχίνι και ένα ρευστό αβγό. Απαραίτητο το ψωμί για ατέλειωτες βούτες.

Έχεις στρώσει τα χαλιά. Έχεις κατεβάσει τα χειμωνιάτικα. Έχεις βγάλει το πάπλωμα, το βαρύ, το χοντρό, αυτό που πρέπει να βγάλεις λίγο το πατουσίνι απ’έξω για να πιάσεις σωστή θερμοκρασία. Κανονικά θα έπρεπε να σου γράφω συνταγές για κολοκύθες και μπρόκολα. Αλλά έλα που ο καιρός έχει τρελαθεί, οι πάγκοι είναι ακόμα γεμάτοι με καλοκαιρινά λαχανικά, η μελιτζάνα μου κλείνει τσαχπίνικα το μάτι και ποια είμαι εγώ να της πω όχι;

Πάμε λοιπόν για άλλο ένα πιάτο με μελωμένες μελιτζάνες και ανατολίτικο άρωμα εμπνευσμένο από το μαροκινό zaalouk, που ξεκίνησε ως μεζές για να καταλήξει εδώ ως κυρίως. Μελιτζάνες που αφού πρώτα έχουν καψαλιστεί μέχρι να πάρουν αυτή τη signature καπνιστή γεύση, ξαναμαγειρεύονται σε μια ζουμερή και μυρωδάτη ντοματένια σάλτσα, από αυτές που σε παρακαλάνε για βούτες. Από πάνω τους ξαπλώνει ένα αβγό μελάτο με τον κρόκο να τρέχει απολαυστικά, πλούσιο και γήινο ταχίνι γιατί όλοι ξέρουμε ότι ταχίνι + μελιτζάνα = match from heaven, και κόλιανδρος για το φρέσνες.  Σερβίρεται σε μπολ όπως κάθε comfort food που σέβεται τον εαυτό του. Πιρούνι – κουτάλι προαιρετικό. Το ψωμάκι γιατί το έχουμε άλλωστε;

Zaalouk: Ανατολίτικη μελιτζάνα σε ζουμερή σάλτσα ντομάτας

Καμένες μελιτζάνες που ξαναμαγειρεύονται σε μια ντοματένια σάλτσα με μπόλικα μυρωδικά και αρώματα, ταχίνι και ένα ρευστό αβγό. Απαραίτητο το ψωμί μην για ατέλειωτες βούτες.
ΜΕΡΙΔΕΣ 1
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 1 ώρα

Υλικά

  • 2 μεσαίες μελιτζάνες
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
  • ¼ ματσάκι κόλιανδρο τα φύλλα μόνο, ψιλοκομμένα, και λίγο έξτρα για το σερβίρισμα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • ¼ κουταλάκια του γλυκού μπούκοβο
  • ½ κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 αβγό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
  • ψωμί ή πιττούλες για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Ψήσε τις μελιτζάνες: Προθέρμανε τον φούρνο στους 220C στο γκριλ. Βάλε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί και ψήσε τις, γυρίζοντας τες μερικές φορές στο ενδιάμεσο, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους από όλες τις πλευρές και να μαλακώσει η σάρκα τους, για περίπου για 40-45 λεπτά. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από τον φούρνο σου, γι’ αυτό ρίχνε τους καμία ματιά. Αν έχεις μπάρμπεκιου ή εστίες γκαζιού, ακόμα καλύτερα, μπορείς να ψήσεις τις μελιτζάνες εκεί. Τις μελιτζάνες μπορείς να τις ψήσεις από την προηγούμενη μέρα.
  • Ετοίμασε την σάλτσα: όσο ψήνονται οι μελιτζάνες, βάλε σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζέστανε το ελαιόλαδο, και σόταρε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί για περίπου 5 λεπτά. Πρόσθεσε το σκόρδο και ανακάτευε για άλλα περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ρίξε την ντομάτα στο τηγάνι, τα φύλλα κόλιανδρου (κράτα και λίγα για το σερβίρισμα), τα μπαχαρικά, πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και μαγείρεψε τα μέχρι να φύγουν όλα τα ζουμιά τους και να δέσει η σάλτσα, για περίπου 15-20 λεπτά.
  • Ξεφλούδισε τις μελιτζάνες: Όταν οι μελιτζάνες ετοιμαστούν, βάλε τες σε ένα μπολ και σκέπασε τες. Μόλις κρυώσουν τόσο ώστε να μπορείς να τις πιάσεις, ξεφλούδισέ τες, βγάλε την σάρκα με ένα κουτάλι και πέτα τις φλούδες.
  • Ρίξε τις μελιτζάνες μέσα στο τηγάνι, αλατοπιπέρωσε, ανακάτεψε καλά, καπάκωσε, και μαγείρεψέ τα μέχρι να δέσει, για περίπου 10-12 λεπτά. Δοκίμασε και πρόσθεσε όσο λεμόνι χρειάζεται, ανάλογα με το πόσο όξινες είναι οι ντομάτες. Αν χρειάζεται πρόσθεσε αλάτι ή πιπέρι.
  • Βράσε το αβγό: στο ενδιάμεσο, βάλε σε ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι νερό να βράσει, και ρίξε το αβγό, προσεκτικά, και βράσε το για 7 λεπτά ακριβώς. Όταν το βγάλεις, βάλε το σε παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός.
  • Σέρβιρε: άπλωσε τις μελιτζάνες σε ένα πιάτο, βάλε από πάνω το αβγό κομμένο στην μέση, περίχυσε με το ταχίνι και πασπάλισε με λίγα φύλλα κόλιανδρου. Σέρβιρε με ψωμάκι ή πίτες για τις απαραίτητες βούτες.

Σημειώσεις

Αντί για αβγό μπορείς να το βάλεις τηγανητό χαλούμι, κάποιο αλμυρό τυρί ή γιαούρτι. Επίσης πάει τέλεια με σπόρους ροδιού και αμύγδαλα.
Ό,τι περισσέψει, λέμε τώρα, τρώγεται τέλεια και κρύο. Οπότε ξέρεις, ετοίμασε μπόλικη ποσότητα και φάε την οποιαδήποτε ώρα.
Θα το ξαναπώ. Θα καις που θα καις τόση ώρα τον φούρνο. Ε βάλε μέσα μια-δύο μελιτζάνες ακόμα, και μετά θα τις κάνεις μελιτζανοσαλάτα, baba ganoush, θα τις φας ολόκληρες με διάφορα toppings (βλέπε καμένη μελιτζάνα), για να έχεις να τρως μέσα στην εβδομάδα.
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Ανατολίτικη
Λέξεις-κλειδιά: Αβγά, Λαχανικά

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close